Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Czosnkowa szynka na kanapki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Szynka wieprzowa długo marynowana, a następnie upieczona. Doskonale smakuje na kromce świeżego chlebka z masełkiem.

Czosnkowa szynka na kanapki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czosnkowa szynka na kanapki

 

  • 1,4 kg szynki wieprzowej
  • 8 ząbków czosnku
  • 1,5 łyżki przyprawy karkówka klasyczna
  • 1 łyżka przyprawy gruboziarnistej Stek
  • 1/2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
  • 1 łyżka przyprawy grill ziołowy
  • 7 łyżek oleju do marynaty
  • 1 łyżka soli peklowej

Sposób przygotowania:

Czosnkowa szynka na kanapki
Szynkę obwiązać nicią, żeby podczas pieczenia zachowała zwarty kształt. Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski. Dodać do niego zioła, olej, sól peklową i resztę przypraw. Wszystko dokładnie wymieszać. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć mięso. Miskę z szynką w marynacie przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. 2 dni. W czasie marynowania szynkę kilka razy odwrócić (co mniej więcej 12 godzin). Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i mocno zrumienić z każdej strony na suchej rozgrzanej patelni. Zrumienioną szynkę przełożyć do naczynia do zapiekania, polać marynatą, w której się marynowała. Naczynie z mięsem przykryć (np folią aluminiową). Szynkę piec w 160 stopniach przez 60 minut. Po tym czasie zdjąć folię. Szynkę piec dalej w tej samej temperaturze przez kolejną godzinę. W czasie drugiej godziny pieczenia mięso często polewać wytworzonym płynem. Upieczoną szynkę ostudzić, usunąć nitkę. Mięso kroić w cienkie plastry, podawać na kanapki. Szynkę można też podawać na ciepło.
Czosnkowa szynka na kanapki
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.
Czosnkowa szynka na kanapki
Obwiązana nitką szynka dokładnie pokryta marynatą.
Czosnkowa szynka na kanapki
Zamarynowana szynka rumieniona na suchej rozgrzanej patelni.
Czosnkowa szynka na kanapki
Zrumienione mięso przełożone do naczynia do zapiekania i polane marynatą.