Sposób przygotowania:
Czosnkowa szynka na kanapki
Szynkę obwiązać nicią, żeby podczas pieczenia zachowała zwarty kształt. Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski. Dodać do niego zioła, olej, sól peklową i resztę przypraw. Wszystko dokładnie wymieszać. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć mięso. Miskę z szynką w marynacie przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. 2 dni. W czasie marynowania szynkę kilka razy odwrócić (co mniej więcej 12 godzin). Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i mocno zrumienić z każdej strony na suchej rozgrzanej patelni. Zrumienioną szynkę przełożyć do naczynia do zapiekania, polać marynatą, w której się marynowała. Naczynie z mięsem przykryć (np folią aluminiową). Szynkę piec w 160 stopniach przez 60 minut. Po tym czasie zdjąć folię. Szynkę piec dalej w tej samej temperaturze przez kolejną godzinę. W czasie drugiej godziny pieczenia mięso często polewać wytworzonym płynem. Upieczoną szynkę ostudzić, usunąć nitkę. Mięso kroić w cienkie plastry, podawać na kanapki. Szynkę można też podawać na ciepło.
iziona