Sposób przygotowania:
Musztardowa szynka na kanapki
Ziele angielskie, pieprz, kolendrę, kumin i płatki papryki przełożyć do moździerza. Dokładnie utrzeć. Utarte przyprawy przełożyć do miseczki. Dodać do nich przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, obrany i starty na tarce o drobnych oczkach imbir, musztardę, miód, zioła, przyprawę do grilla, olej i sól peklową. Wszystko bardzo starannie wymieszać. Ładny kawałek wieprzowej szynki umyć, lekko osuszyć. Szynkę dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą. Szynkę w marynacie przełożyć do foliowego woreczka, zamknąć i odłożyć do lodówki na ok. 2 dni. Co 12 godzin szynkę odwrócić. Zamarynowaną szynkę wyjąć z woreczka i zrumienić z każdej strony na rozgrzanym brytfannie oleju. Do szynki wlać ok. pół szklanki wody. Brytfannę zamknąć. Szynkę piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie zdjąć przykrywkę brytfanny. Szynkę piec dalej kolejną godzinę, często podlewając płynem z brytfanny. W połowie drugiej godziny pieczenia szynkę odwrócić. Upieczoną szynkę dobrze ostudzić, a następnie kroić w cienkie plasterki. Podawać jako wędlinę na kanapki. Można ją również podać na ciepło na obiad.
Alex_M