goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Parowańce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Parowańce możemy podać z sosem jarzynowym, grzybowym lub na słodko z cukrem

Parowańce

Składniki:

Parowańce

 

Sposób przygotowania:

Parowańce
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Przygotowany rozczyn odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie do wyrośniętego rozczynu dodajemy przesiana mąkę, jajka, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, wlewamy przestudzone, stopione masło. Ciasto wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i ostawiamy do wyrośniecia. Rozwałkowujemy na około 3 cm i szklanką wykrawamy koła. Parowańce gotujemy na parze około 7 minut.