Sposób przygotowania:
Parowańce polane truskawkami
Żółtka ucieram z 2 łyżkami cukru, szczyptą soli.Do utartej masy jajecznej, dodaje rozpuszczone drożdże w ciepłym mleku i wsypuję mąkę.Ciasto dobrze wyrabiam.Ma mieć konsystencję ciasta jak na pączki, tylko nie daje się tłuszczu.Wyrobione ciasto nakrywam ściereczką i pozostawiam by wyrosło.Wyrośnięte ciasto wyjmuję na stolnicę, wykrawam literatką kółka, układając je na ściereczce, posypanej mąką. Do garnka przeznaczonego do gotowania na parze wlewam wodę, zagotowuję, układam partiami podrośnięte parowańce, przykrywam i paruję około 8 minut.Truskawki obieram,płuczę,odsączam i miksuję z jogurtem.Jeśli truskawki są kwaśne, można dodać cukru według uznania.Na talerze nakładam parowańce, polewam obficie zmiksowanymi truskawkami. Życzę smacznego.
paulka104
Lady Marmolada