Sposób przygotowania:
Parowańce z jagodami
Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże i dodajemy cukier. Dokładnie mieszamy , aż do roztopienia drożdży i cukru, odstawiamy do wyrośnięcia (ok 20 minut) . Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy żółtko oraz sól. Wlewamy wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy rękoma ciasto do tej pory aż będzie sprężyste i gładkie. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 40 minut w ciepłe miejsce , i czekamy aż zwiększy swoją objętość. Gdy już nam ciasto wyrośnie dzielimy je na 2 lub 3 części . I wałkujemy a następnie odciskamy szklanką krążki. Na każdy krążek wkładamy łyżeczkę jagód po czym formujemy nasze bułeczki zlepiając brzegi. W odstępach układamy na desce i odstawiamy je na 15 minut żeby nam jeszcze wyrosły.Wyrośnięte parowce układamy na naczyniu do gotowania na parze ( ja osobiście nie mam i robię to tak że wlewam wodę w duży garnek , owijam ścisło ściereczką ( ma być mocno naciągnięta) i obwiązuję do okola garnka sznurkiem i na ściereczce układam parzaki, nakrywam dopasowaną do garna miską)Gotujemy ok 10-15 minut aż będą pulchne i puszyste. Śmietanę łączymy z cukrem waniliowym i polewamy nasze bułeczki ugotowane na parze.SMACZNEGO
kari248
kasiunia.1981
Siedlce
Moja babunia jak byłam mała ( teraz tez czasami w sumie) tez robiła , ze świerzych jagód własnie taakie parowańce:)
pysznosci ;)
agnsto