bmacieja

bmacieja

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Książka Kucharska: Tanie dania w sezonie letnim

Parowańce z truskawkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Potrawa smaczna, która może być na obiad albo na deser:)

Parowańce z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Parowańce z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Parowańce z truskawkami
Ciepłe mleko wymieszać z cukrem i rozkruszyć drożdże, mieszać aż się rozpuszczą i zostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z jajkami, solą, wyrośniętymi drożdżami i wyrobić ciasto - aż będzie odchodzić od ręki. Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Potem ciasto ponownie wyrobić i odrywać małe kawałki. Lekko je rozpłaszczyć i w środek każdego parowańca włożyć dwie truskawki - wcześniej umyte i wysuszone - i uformować kulkę. Pozostawić na chwileczkę do wyrośnięcia Wstawić do parowaru na 15 minut. Podawać na gorąco albo na zimno. Ozdobić bitą śmietaną, lub musem truskawkowym.
Parowańce z truskawkami
Etap 1