Sposób przygotowania:
Parowane bułeczki z jagodami
Całą ilość mleka podgrzać na gazie, mleko ma być ciepłe, ale należy uważać, by go nie zagotować. Do mleka zaraz po podgrzaniu rozkruszyć drożdże oraz dodać jajka i 1 szklankę cukru. Całość rozmieszać. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać do mąki mleko z rozpuszczonymi drożdżami i z dodanym cukrem oraz jajkami. Do wszystkich składników dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto przełożyć do miski i odstawić w cieple miejsce przykrywając je ściereczką, by zwiększyło swoją objętość. Ja odstawiłam ciasto do wyrośnięcia na około 45 minut. W międzyczasie opłukać, oczyścić i osuszyć jagody. Do jagód dosypać dwie łyżki mąki, trochę cukru i 3 łyżeczki cukru waniliowego, wymieszać jagody z mąka i z cukrami, by cale owoce były nimi pokryte. Brać trochę wyrośniętego ciasta drożdżowego, rozpłaszczać go na dłoni, a na jego środek kłaść trochę jagód obsypanych mąką i cukrem. Chować jagody do środka formując bułeczkę. W dużym garnku zagotować wodę, by wrzała. Na garnku ułożyć sitko przykryte ściereczką lub czystym, tetrowym materiałem, można też wykorzystać specjalne urządzenie, naczynie do parowania. Kłaść uformowane bułeczki na sitku umieszczonym na garnku z wrzącą wodą i przykrywać je miską (najlepiej metalową). Parować bułeczki przez około 10 minut pod przykryciem.