Sposób przygotowania:
Kluski na parze ze śmietanką
Aby zrobić pyszne kluski zacznij od wyrobienia zaczynu. W tym celu do podgrzanego mleka , dodaj cukier, mąkę i ciepłe drożdże. Składniki dokładnie rozetrzyj a następnie przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto będzie rosło przygotuj śmietanę- w tym celu do śmietanki dodaj cukier puder- ilość zależna od Twoich upodobań- i wymieszaj. Gdy ciasto podrośnie dodaj resztę składników (mąka, jaja, sól, masło). Gdy ciasto będzie odchodziło od ręki przykryj je i zostaw aż urośnie. Gdy ciasto będzie się już "wylewało z garnka" wyłóż je na posypaną mąką stolnicę i formuj kulki wielkości pączków. Zagotuj wodę w garnku, nastaw na niego sito, albo gazę i nakładaj kluski. Gotuj je na parze przez około 10 minut a następnie polej śmietaną. Możesz posypać je kakaem albo cynamonem.