eli_555

eli_555

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1357]

Kluski na parze(pampuchy) Eli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne kluski na parze,które można serwować o każdej porze roku.

Kluski na parze(pampuchy) Eli

Składniki:

Kluski na parze(pampuchy) Eli

 

 

 

  • 1/2 kg mrożonych truskawek
  • 5 łyżek cukru (można dać więcej gdy truskawki są kwaśne)
  • 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Kluski na parze(pampuchy) Eli
Mleko podgrzać(nie może być gorące,bo drożdże nie wyrosną),wkruszyć drożdże,dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Margarynę rozpuścić i ostudzić.Mąkę przesiać,dodać cukier,jajka,sól i zaczyn drożdżowy.Dobrze wyrobić ciasto,wlać margarynę i jeszcze wyrabiać,aż ciasto będzie odchodzić od ręki.Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Truskawki lekko rozmrozić i zmiksować.Zmiksowane truskawki wlać do rondla,dodać cukier,cukier waniliowy i zagotować.Rozwałkować ciasto na grubość około 1 centymetra,wykrawać szklanką krążki i odłożyć na chwilę do wyrośnięcia przykryte ściereczką.Gotować w parowniku elektrycznym,aż w środku nie będą się kleić(sprawdzić patyczkiem).Można gotować też w garnku dogotowania warzyw na parze lub gdy takiego nie mamy wlać do wysokiego garnka do 1/3 wody,obwiązać garnek ściśle gazą,na nią położyć kluski(muszą być między nimi odstępy,bo urosną)i przykryć garnek głęboką miską.Masło roztopić w rondelku.Kluski nałożyć na talerze,polać masłem i sosem truskawkowym.Smacznego!

Tagi:

jajko jajka