Sposób przygotowania:
Kluski na parze z jogurtem i jeżynami
Do miski wsypać cukier, rozkruszyć drożdże wlać ciepłe mleko, 1 łyżkę mąki, wymieszać, odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut. Gdy rozczyn wyrośnie dodać żółtko, szczyptę soli i pozostałą mąkę, wyrobić ciasto, wlać rozpuszczone masło i jeszcze przez chwilę wyrabiać. Naczynie z ciastem przykryć odstawić w ciepłe miejsce aż wyrośnie. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć na stolnicę posypaną mąką. Wyrobić jeszcze około minuty następnie rozwałkować na wysokość 1 cm, wykrawać szklanką krążki i układać na stolnicy, odłożyć w ciepłe miejsce aby podrosły. Do garnka wlać wodę, włożyć sitko, zagotować wodę, ułożyć kilka klusek, przykryć pokrywką. Kluski trzymać na parze przez 5-6 minut.