jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Parowany paprykarz z kurczaka.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To chude, dietetyczne mięso parowane z papryką możesz podać z warzywami lub jako dodatek do ziemniaczków lub ryżu.

Parowany paprykarz z kurczaka. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Parowany paprykarz z kurczaka.

 

  • 2 duże piersi z kurczka
  • 1 zielona papryka
  • 2 łyżki oliwy z oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego (jasnego)
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • chilli w proszku do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Parowany paprykarz z kurczaka.
Piersi kurczaka kroimy na mniejsze cząstki. Mieszamy oliwę, sos sojowy, wino i miód. Do mieszanki dodajemy kawałki mięsa, posypujemy je pieprzem, papryką i chilli - odstawiamy w chłodne miejsce na 15 minut. Obieramy paprykę, kroimy ją w paseczki. Na tacce parowaru umieszczamy mięso przekładając je papryką. Parujemy mięso około 30 minut. Jeśli lubimy sosy część papryki umieszczamy w blenderze razem z wytworzonym sosem i miksujemy .
Parowany paprykarz z kurczaka.
Piersi kurczaka kroimy na mniejsze cząstki.
Parowany paprykarz z kurczaka.
Na tacce parowaru umieszczamy mięso przekładając je papryką.