justynkam

justynkam

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Parówki w cieście drożdżowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna parówka w świeżym,chrupiącym drożdżowym cieście.

Parówki w cieście drożdżowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Parówki w cieście drożdżowym

 

  • 8 dobrej jakości parówek
  • 2 szklanki mąki
  • 10 g świeżych drożdży
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 szkl ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • Oregano
  • 1 jajko
  • Sól gruboziarnista

 

Sposób przygotowania:

Parówki w cieście drożdżowym
Parówki obrać z folii i przekroić na pół. Do ketchupu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano, mieszamy. Do ciepłego mleka dodać drożdże i cukier, wymieszać i pozostawić aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać dodać sól , następnie połączyć z drożdżami i wyrobić ciasto które powinno odchodzić od rąk. Wyrobione ciasto odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyłożyć ciasto ma posypana mąka stolnice i rozwałkować. Podzielić na 16 części każdą z nich posmarować przygotowanym ketchupem i razem z parówką zawinąć w rulonik. Tak przygotowane parówki smarujemy roztrzepanym jajkiem posypujemy gruboziarnista solą i kminkiem. Wstawiamy do piekarnika na około 25 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni.
Parówki w cieście drożdżowym
Wyraciamy ciasto drożdzowe i odstawiamy do wyrośniecia
Parówki w cieście drożdżowym
Ciasto wałkujemy i dzielimy na części każda smarujemy ketchupem
Parówki w cieście drożdżowym
Parówki zawijamy w cieście w rulonik i posypujemy kminkiem
Parówki w cieście drożdżowym
Układamy na wysmarowanej blaszcze i pieczemy

Tagi:

jajko jajka