Sposób przygotowania:
Parówki w cieście drożdżowym wg karolci
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier, dodajemy trochę mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Resztę mąki i sól wsypujemy do miski. Po 15 minutach, wlewamy wyrośnięte drożdże oraz wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Wyrobione ciasto ostawiamy na minimum 30 minut w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odrywamy kawałek, cienko rozwałkowujemy i tniemy na paski szerokości około 4 cm. Pasek smarujemy rozmąconym białkiem, sypiemy starty ser i zawijamy parówkę. Wierzch zawiniętej parówki smarujemy rozmąconym żółtkiem i obsypujemy białym sezamem lub sypkim makiem. Wykładamy na blaszkę, którą wstawiamy do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i pieczemy około 15 minut. Podajemy z ketchupem i musztardą..