tomekw

tomekw

Kucharz
[Przepisów: 6]

Parówki w cieście francuskim

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Parówki kroimy wzdłuż/w kostkę, jak kto lubi. Ciasto francuskie smarujemy leciutko oliwą z oliwek i kroimy na 8 równych części..

Parówki w cieście francuskim

Składniki:

Parówki w cieście francuskim

 

  • 4/8 parówek (w moim przypadku takie ze słoika)
  • ciasto francuskie (gotowe, jedno opakowanie)
  • żółty ostry ser, jak np cheddar/królewski
  • ketchup, ulubione przyprawy (w moim przypadku: bazylia, oregano, ostra papryka)
  • oliewa z oliwek

Sposób przygotowania:

Parówki w cieście francuskim
Parówki kroimy wzdłuż/w kostkę, jak kto lubi. Ciasto francuskie smarujemy leciutko oliwą z oliwek i kroimy na 8 równych części. Na każdy kawałek ciasta wykładamy parówki, żółty ser, posypujemy przyprawam, polewamy ketchupemi i zawijamy - kształt tutaj jest naprawdę mało ważny :)

Piekarnik rozgrzewamy do 220*C i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy gotowe "paszteciki" (nie wiem jak to nazwać).

Górę każdego z nich można dodatkowo posmarować masłem. Pieczemy około 15-20 minut, zresztą to doskonale widać, że ciasto francuskie jest już gotowe.

Wg. mnie najlepiej sprawdzają się jako przystawki, bo jak dla mnie najlepiej smakują na zimno :-) (ketchup "krzepnie" i to chyba w tym jest tajemnica).

Smacznego ;-)