mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Parówki w cieście z pieczarkami i serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna, smaczna przekąska na ciepło z parówek w drożdżowym cieście:)

Parówki w cieście z pieczarkami i serem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Parówki w cieście z pieczarkami i serem

 

  • 400 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • ok. 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 5 parówek
  • 12 plasterków sera żółtego
  • 10 podsmażonych pieczarek

Sposób przygotowania:

Parówki w cieście z pieczarkami i serem
Świeże drożdże umieszczam w miseczce, dodaję cukier i rozcieram. Dodaję łyżkę mąki, połowę ciepłej wody i dokładnie rozcieram aby nie było grudek. Następnie odstawiam rozczyn drożdżowy w ciepłe miejsce na 15 minut. W misce mieszam mąkę z solą, po czym dodaję wyrośnięty drożdżowy rozczyn. Następnie wyrabiam ciasto, dodaję stopniowo wodę i oliwę. Elastyczne ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto wałkuję i kroję na prostokąty o wymiarach odpowiednich do wymiarów parówek. Prostokąt ciasta smaruję najpirw cienko sosem pomidorowym, kładę trochę podsmażonych pieczarek, starty ser i kładę na to obraną z osłonki parówkę. Zlepiam ciasto dokładnie, aby ni wypadło nadzienie w czasie pieczenia z bułki. Pozostawiam do wyrośnięcia na około 40 minut. Smaruję pakieciki mlekiem. Piekę w nagrzanym piekarniku około 25 minut w temperaturze 200°C. Podaję z ketchupem lub  sosem czosnkowym.
Parówki w cieście z pieczarkami i serem
pieczarek i sera
Parówki w cieście z pieczarkami i serem
Na prostokąt ciasta nakładam sos pomidorowy

Tagi:

sery ser