caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Bułeczki z parówka

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Parówki w drożdżowym cieście w sam raz na przekaskę lub kolacje.

Bułeczki z parówka

Składniki:

Bułeczki z parówka

 

 

  • nadzienie:
  • parówki
  • ser zółty w plastrach

Sposób przygotowania:

Bułeczki z parówka
Drożdże rozetrzeć z cukrem aż zrobią się płynne. Mąkę posiekać na stolnicy z masłem (powinno miec temp. pokojową). Dodać jajo oraz żółtka, śmietanę, drożdże i odrobinę soli. Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Gotowe rozwałkowywac na grubosc ok. 5-7 mm i wycinac prostokaty długości parówki i takiej szerokosci żeby nim owinąć kiełbaskę. Na każdym płacie ciasta kłaśc parówkę zawinietą w plaster sera i całość owinąć ciastem, zlepic na łączeniu. Układać na blasze wysmarowanej tłuszczem. Wierzch mozna posmarowac woda z cukrem lub rozbełtanym jajem. Piec w temp 160-180 stopni aż się zrumienią. Podawać z ketchupem.
Mi wyszło z takiej porcji ok 8 szt.