Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Parówki w sosie cebulowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Podawać z ziemniakami z wody, lub białym pieczywem.

Parówki w sosie cebulowym

Składniki:

Parówki w sosie cebulowym

 

  • 40 dag cienkich parówek,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 200 ml rosołu, (może być z kostki),
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru (opcjonalnie),
  • 1 łyżka ostrej musztardy,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sok z cytryny,
  • sól i biały pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Parówki w sosie cebulowym
Parówki pozbawić osłonek i pokroić na 3 cm kawałki. Podsmażyć na 1 łyżce oliwy. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. W rondlu rozgrzać resztę oliwy. Zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dołożyć parówki, nasiona kopru i musztardę. Podlać rosołem. Dusić na wolnym ogniu ok 5 min. Zagęścić mąką rozbełtaną niewielką ilością wody. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Tagi:

cebula