Sposób przygotowania:
Parówki z serem w cieście drożdżowym
Masło rozpuścic w garnuszku na małym ogniu, wlac do niego mleko i całośc podgrzac do około 40 stopni. Drożdże rozkruszyc w osobnym garnuszku i dodac do nich trochę ciepłego mleka, mieszczac tak długo aż drożdże całkiem się rozpuszczą. Dodac pozostałe ciepłe mleko, sól, cukier oraz 2,5 szklanki mąki. Ciasto wyrobic ręcznie lub mikserem aż będzie gładkie. opuszuc lekko mąka i pozostawic na około 0,5 godziny do wyrośnięcia. Powinno podwoic swoją objętośc. Wyłożyc ciasto na stolnicę opruszoną mąką i wyrobic z pozostałą mąką. Ciasto podzielic na dwie części. Każdą rozwałkowac w kształcie prostokąta na grubośc około 7 mm. Każdą rozwałkowaną częśc podzielic na 5 pasków o szerokości około 4cm. Parówki obrac z osłonek i każdą zawinąc w plaster sera (plaster sera powinien byc dośc duży). Następnie każdą parówkę zawinąc szczelnie w pasek ciasta. Powstanie coś na kształt rurki z kremem tylko w środku z parówką i z zamkniętymi końcami tak aby parówka raczej nie wystawała. Tak przygotowane parówki ułożyc na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarowac roztrzepanym jajkiem i posypac suszonym oregano. Pozostawic na około 15-20 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nastawionym na termoobieg i temperaturę 190 stopni przez około 15 minut, aż się zarumienią. Podawac z pikantnymi sosami np. ketchupem.