PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Parówkowe kąski w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Do parówek najlepiej podać dip na bazie pomidorów.

Parówkowe kąski w cieście

Składniki:

Parówkowe kąski w cieście

 

  • 16 drobiowych parówek koktajlowych (lub 8 dużych przekrojonych na pół)

 

  • ciasto:
  • 250g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 1,5 szklanki wody

 

  • 0,5l oleju do smażenia
  • 8 bambusowych patyczków do szaszłyków

Sposób przygotowania:

Parówkowe kąski w cieście
Wszystkie składniki ciasta mieszamy dokładnie za pomocą rózgi. Patyczki bambusowe łamiemy na pół i wbijamy do połowy w parówki. Parówki zanurzamy w cieście, a następnie w gorącym oleju (najlepiej użyć małego garnka, żeby poziom tłuszczu był wyższy) i gdy ciasto się trochę zetnie, wkładamy parówki razem z patyczkami do oleju, aby się przyrumieniły ~1min. Wyciągamy łyżką cedzakową i odkładamy na papierowy ręcznik, aby odciekł nadmiar tłuszczu. Podajemy na ciepło.