mala-madzia

mala-madzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 47]

Parówkowe świeczuszki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wymyślając potrawę byłam na diecie Dukana i zamiast majonezu dodawałam łyżkę jogurtu naturalnego 0%.

Parówkowe świeczuszki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Parówkowe świeczuszki

 

  • Na 8 świeczuszek:

 

  • 1 duża czerwona papryka
  • 4 cienkie parówki
  • pół kostki chudego twarogu
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • mała cebulka
  • jajko
  • majonez
  • pieprz cayenne
  • cieniutki szczypiorek
  • pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Parówkowe świeczuszki
Odciąć z wierzchu dookoła papryki 4 plastry, które przeciąć na pół tak by stworzyły podstawę świeczuszki. Z parówek odciąć końce i każdą parówkę przeciąć na dwa kawałki. Długim, cienkim nożykiem wyciąć wnętrze parówek tak by do środka można było włożyć farsz. Wnętrze z parówek wrzucamy do miski razem z twarogiem, ugotowanym na twardo jajkiem, małą cebulką i odsączonym tuńczykiem. Blendujemy. Dodajemy łyżkę majonezu, szczyptę dosłownie(nie więcej) pieprzu cayenne i mieszamy dokładnie. Małą łyżeczką nakładamy tak przyrządzony farsz najpierw z jednego końca parówki tak głęboko jak jest to możliwe, później z drugiego końca tak by cała paróweczka była wypełniona farszem i stawiamy na wewnętrzną część papryki. Podobnie z siedmioma pozostałymi parówkami. Każdą świeczuszkę posypujemy odrobiną pieprzu i wbijamy knot w postaci szczypiorku. Swieczuszki parówkowe to pierwsze moje danie jakie wymyśliłam gdy tylko przestałam mieszkać z rodzicami i właściwie od tamtej pory zaczęła się moja poważna przygoda z kuchnią ;)
Parówkowe świeczuszki
W ten sposób odcinamy z papryki 4 plastryEtap 1

Tagi:

jajko sosy jajka