zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Parówkowo serowe bułki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

pyszne bułki z chrupiącym na wierzchu serem ...

Parówkowo serowe bułki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Parówkowo serowe bułki

 

  • 1 kg cienkich parówek wieprzowych
  • 300 g twardej mozzarelli w bloku
  • papryka ostra w proszku
  • Ciasto :
  • 1 kg mąki pszennej typ 500
  • 100 g świeżych drożdży
  • 1/2 szk oleju
  • 2 szk wody ( letniej )
  • 1/2 szk mleka ( letniego )
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

Parówkowo serowe bułki
Przygotować wszystkie składniki na ciasto oraz dużą miskę. Do miski wsypać cukier, wkruszyć drożdże i wymieszać. Drożdże powinny się rozpłynąć. Do tak przygotowanych drożdży wlać wodę, mleko, olej a także dodać mąkę i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu ciasta posypać je leciutko mąką i po przykryciu ściereczka zostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie ponownie wyrobić, wyłożyć na podsypany mąką blat i rozwałkować ciasto na około 1-1,5 cm placek. Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na placek posypać 1/2 sera i ułożyć parówki w rzędach robić między rzędami odstępy. Całość oprószyć ostrą papryką i zawinąć roladę. Przygotować dwie blachy z wyposażenia kuchenki, wyłożyć je papierem do pieczenia. Roladę kroić na plastry o grubości 1-2 cm i układać je na blaszce. Każdą bułkę posypać odłożonym serem i zostawić na jakieś 10 minut do wyrośnięcia. Bułki piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut. Jeśli ktoś nie lubi przypieczonego sera może czas pieczenia skrócić.
Parówkowo serowe bułki
najpierw należy przygotowac ciasto drożdżowe
Parówkowo serowe bułki
na rozwałkowanym cieście rozsypać ser i ułożyć parówki
Parówkowo serowe bułki
potem zawinąć wszystko w roladę i pokroić na plastry
Parówkowo serowe bułki
bułki po ułożeniu na blaszce posypać serem

Tagi:

ciasto bułki