Sposób przygotowania:
Parówkowo serowe bułki
Przygotować wszystkie składniki na ciasto oraz dużą miskę. Do miski wsypać cukier, wkruszyć drożdże i wymieszać. Drożdże powinny się rozpłynąć. Do tak przygotowanych drożdży wlać wodę, mleko, olej a także dodać mąkę i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu ciasta posypać je leciutko mąką i po przykryciu ściereczka zostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie ponownie wyrobić, wyłożyć na podsypany mąką blat i rozwałkować ciasto na około 1-1,5 cm placek. Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na placek posypać 1/2 sera i ułożyć parówki w rzędach robić między rzędami odstępy. Całość oprószyć ostrą papryką i zawinąć roladę. Przygotować dwie blachy z wyposażenia kuchenki, wyłożyć je papierem do pieczenia. Roladę kroić na plastry o grubości 1-2 cm i układać je na blaszce. Każdą bułkę posypać odłożonym serem i zostawić na jakieś 10 minut do wyrośnięcia. Bułki piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut. Jeśli ktoś nie lubi przypieczonego sera może czas pieczenia skrócić.
gusia1000