zub3r

zub3r

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 251]

Parzonki wg Zub3r'a

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kluski sporządzone na parzę. Można podawać z konfiturami, jogurtem lub świeżymi owocami i czekoladą.

Parzonki wg Zub3r'a Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Parzonki wg Zub3r'a

 

Sposób przygotowania:

Parzonki wg Zub3r'a
Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 1/2 szklance ciepłego mleka. Dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i drożdże. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na ok pół godziny do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie wyrabiamy je ponownie. Z ciasta formujemy kulki. Odkładamy aby wyrosły. W garnku zagotowujemy wodę. Garnek przykrywamy ścierką lub pieluchą tetrową i układamy na niej kluski. Przykrywamy pokrywką. Gotujemy na parze ok 7 - 10 minut. Podajemy polane konfiturami. Smacznego!
Parzonki wg Zub3r'a
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru.
Parzonki wg Zub3r'a
W misce łączymy składniki i wyrabiamy ciasto.
Parzonki wg Zub3r'a
Z ciasta formujemy kulki i gotujemy na parze.

Tagi:

jajko jajka