Sposób przygotowania:
Kluski na parze loli
Mleko zagrzać, a następnie dodać go do mąki. Dobrze wymieszać, a po chwili dodać do tego drożdże, szczyptę soli i całość bardzo dobrze wymieszać. Ugniecione ciasto odstawić na parę chwil, aż wyrośnie. Masło stopić na patelni, a następnie dodać do tego bardzo dobrze utarte żółtka z cukrem. Później dodać to do masy, która była wcześniej odstawiona do wyrośnięcia i jeszcze na jakiś czas odstawić ją. Po upłynięciu paru chwil ciasto rozwałkować na około grubość dwóch centymetrów. Z rozwałkowanego ciasta wyciąć koła za pomocą szklanki. Garnek z gotującą się wodą przykryć cienką ścierką, a w następnej kolejności na tą ścierkę układać uformowane kluski lub na garnek nałożyć specjalne do tego naczynie . Kluski gotować na parze około 5 minut. Ugotowane kluski polać stopionym masłem na patelni.