Sposób przygotowania:
Parzybroda - danie jednogarnkoweprzygotowanie
Grzyby zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy.
Kapustę najlepiej poszatkować na mandolinie lub szatkownicy do kapusty.
Cebulę, pietruszkę i seler kroimy w drobną, a ziemniaki w większą kostkę.
Marchewkę w centymetrowe talarki, a kiełbasę w 1 cm pół talarki.
smażenie
W garnku dość mocno przesmażamy na rozgrzanym smalcu kiełbasę- gotową przekładamy na talerz.
Na tym samym tłuszczu przesmażamy cebulkę, potem dodajemy resztę warzyw ( oprócz pomidorów i czosnku) i smażymy razem jeszcze chwilkę.
duszenie
Wlewamy około 1l wody,dodajemy przyprawy, grzyby i dusimy całość około 30 minut
W tym czasie parzymy pomidory , ściągamy skórkę, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę.
Po upływie 30 minut dodajemy kiełbasę, pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Jeżeli trzeba to jeszcze doprawiamy solą i pieprzem i dusimy 10 minut.
Parzybrodę można przygotować wcześniej, potrawy z kapustą lubią się "przegryźć:)