jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Parzybroda z wieprzowiną duszoną w cebul

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To pyszne danie znane w wielu regionach Polski, choć pod różnymi nazwami.

Parzybroda z wieprzowiną duszoną w cebul Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Parzybroda z wieprzowiną duszoną w cebul

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Parzybroda z wieprzowiną duszoną w cebul
Wieprzowinę myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso ze wszystkich stron, posypujemy posiekaną cebulą, - przesmażamy ją z mięsem, aż się zarumieni. Podlewamy mięso bulionem, posypujemy przyprawami i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia doprawiamy mięso i przestajemy podlewać, by sos się zagęścił naturalnie. Obieramy ziemniaki, gotujemy je w lekko osolonej wodzie. W osobnym garnku gotujemy kapustę w małej ilości wody. Do gotującej kapusty dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Ugotowane ziemniaki gnieciemy dokładnie, łączymy z kapustą. Dodajemy smalec, doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i czarnym do smaku. Podajemy parzybrodę na gorąco z plastrami wieprzowiny duszonymi w cebuli.
Parzybroda z wieprzowiną duszoną w cebul
Pogniecione, ugotowane ziemniaki mieszamy z ugotowana z przyprawami kapustą.
Parzybroda z wieprzowiną duszoną w cebul
Do kapusty z ziemniakami dodajemy smalec z cebulką i mieszamy.
Parzybroda z wieprzowiną duszoną w cebul
Na talerzu układamy dwie podłużne porcje parzybrody z kilkoma plasterkami mięsa.

Tagi:

domowe