Sposób przygotowania:
Parzybroda z wieprzowiną duszoną w cebul
Wieprzowinę myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso ze wszystkich stron, posypujemy posiekaną cebulą, - przesmażamy ją z mięsem, aż się zarumieni. Podlewamy mięso bulionem, posypujemy przyprawami i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia doprawiamy mięso i przestajemy podlewać, by sos się zagęścił naturalnie. Obieramy ziemniaki, gotujemy je w lekko osolonej wodzie. W osobnym garnku gotujemy kapustę w małej ilości wody. Do gotującej kapusty dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Ugotowane ziemniaki gnieciemy dokładnie, łączymy z kapustą. Dodajemy smalec, doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i czarnym do smaku. Podajemy parzybrodę na gorąco z plastrami wieprzowiny duszonymi w cebuli.
Natala1210