pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Paski karpia w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

idealne danie na stół wigilijny

Paski karpia w galarecie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paski karpia w galarecie

 

  • wywar warzywny 200ml
  • karp 40 dag
  • marchewka ugotowana 3
  • groszek konserwowy 4 łyżki
  • kostka rosołowa 1
  • żelatyna 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Paski karpia w galarecie
Kawałki karpia (świetnie jakbyśmy dodali również głowę ryby, ja niestety nie miałem) wkładamy do wywaru warzywnego. Dodajemy kostkę rosołową i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Ugotowaną rybę ostrożnie wyciągamy. Do gorącego wywaru dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Ugotowaną rybę pozbawiamy ości. Mięso kroimy w paski i układamy na talerzu, skórą do góry. Pomiędzy rybą rozsypujemy groszek konserwowy, o boki naczynia obkładamy plasterkami ugotowanej marchewki. Rybę zalewamy wywarem (ja czerpałem wywar łyżką, aby wybrać klarowniejszą „górną” część). Tak zalanego karpia wstawiamy w zimne miejsce. Po około 30 minutach wywar zastygnie i jest gotowy do podania. Smacznego.
Paski karpia w galarecie
Rozpoczynamy do przygotowania wywaru warzywnego
Paski karpia w galarecie
Następnie dodajemy kawałki ryby do gotującego się wywaru
Paski karpia w galarecie
Ugotowaną rybę wyciągamy a wywar mieszamy z żelatyną
Paski karpia w galarecie
Na talerzu układamy kawałki ryby, które zalewamy wywarem

Tagi:

karp