iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 677]

Karp w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Galareta nie jest mdła, tylko bardzo wyrazista w smaku. Moja rodzina bardzo lubi karpia, dlatego robię go nie tylko w Święta.

Karp w galarecie

Składniki:

Karp w galarecie

 

  • 1 karp o wadze 1,5 kg,
  • 3 cytryny,
  • 5 łyżeczek żelatyny,
  • pęczek kopru,
  • pęczek pietruszki,
  • 3 listki laurowe,
  • 3 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 1 cebula,
  • kawałek korzenia imbiru,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Karp w galarecie

ETAP 1:

W dużym garnku należy zagotować 3 litry wody, solimy. Wrzucamy koper, pietruszkę, listki laurowe, marchewki, korzeń pietruszki, imbir.

Cebulę opiekamy na palniku i również dodajemy. Gotujemy wywar przez 20 minut. Następnie wrzucamy karpia w całości. Gotujemy przez 10 minut. Delikatnie wyjmujemy i czekamy aż ostygnie.

Gdy już będzie zimny to kroimy w dzwonka. Układamy na półmisku. Żelatynę przecedzamy przez sitko. Wciskamy sok z 2 cytryn, dodajemy żelatynę i podgrzewamy do czasu rozpuszczenia.

Gdy będzie tężejąca to zalewamy karpia. Dekorujemy plasterkami cytryny i zieleniną.