Sposób przygotowania:
Pulpety z karpia w galarecie
Wykonanie:
Oczyszczonego karpia dzielimy na kawałki i wkładamy do garnka razem a warzywami, liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu i ziela angielskiego.
Lekko solimy i zalewamy wodą, tak aby ryba i warzywa były lekko przykryte, gotujemy całość do momentu, aż mięso ryby będzie z łatwością odchodziło od ości.
Ugotowaną rybę przecedzamy razem z warzywami przez gęste sito.
Mięso oddzielamy od ości i mielimy w maszynce do mielenia mięsa (warzywa odrzucamy).
Do mięsnej masy dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy, dokładnie wyrabiamy.
Z przygotowanej masy mięsnej formujemy kulki, rękami lub dwoma łyżkami.
Kulki rybne wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia na wierzch, następnie układamy w salaterce i dekorujemy ugotowaną marchewką.
Z przecedzonego wywaru rybnego, odlewamy 1 szklankę płynu, podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę, ilość żelatyny odpowiednia do zaleceń na opakowaniu.
Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do pozostałego wywaru, przyprawiamy solą i pieprzem, następnie zalewamy kulki rybne w salaterce.
Tak przygotowaną rybę odstawiamy do zastygnięcia najlepiej na całą noc.
Smacznego :)
Oczyszczonego karpia dzielimy na kawałki i wkładamy do garnka razem a warzywami, liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu i ziela angielskiego.
Lekko solimy i zalewamy wodą, tak aby ryba i warzywa były lekko przykryte, gotujemy całość do momentu, aż mięso ryby będzie z łatwością odchodziło od ości.
Ugotowaną rybę przecedzamy razem z warzywami przez gęste sito.
Mięso oddzielamy od ości i mielimy w maszynce do mielenia mięsa (warzywa odrzucamy).
Do mięsnej masy dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy, dokładnie wyrabiamy.
Z przygotowanej masy mięsnej formujemy kulki, rękami lub dwoma łyżkami.
Kulki rybne wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia na wierzch, następnie układamy w salaterce i dekorujemy ugotowaną marchewką.
Z przecedzonego wywaru rybnego, odlewamy 1 szklankę płynu, podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę, ilość żelatyny odpowiednia do zaleceń na opakowaniu.
Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do pozostałego wywaru, przyprawiamy solą i pieprzem, następnie zalewamy kulki rybne w salaterce.
Tak przygotowaną rybę odstawiamy do zastygnięcia najlepiej na całą noc.
Smacznego :)