Doro43

Doro43

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Pulpety z karpia w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 300
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna wigilijna potrawa, idealna dla osób, które nie znoszą walki z ościami jest również doskonała dla naszych małych milusińskich :)

Pulpety z karpia w galarecie Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pulpety z karpia w galarecie

 

Sposób przygotowania:

Pulpety z karpia w galarecie
Wykonanie:

Oczyszczonego karpia dzielimy na kawałki i wkładamy do garnka razem a warzywami, liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu i ziela angielskiego.

Lekko solimy i zalewamy wodą, tak aby ryba i warzywa były lekko przykryte, gotujemy całość do momentu, aż mięso ryby będzie z łatwością odchodziło od ości.

Ugotowaną rybę przecedzamy razem z warzywami przez gęste sito.

Mięso oddzielamy od ości i mielimy w maszynce do mielenia mięsa (warzywa odrzucamy).

Do mięsnej masy dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy, dokładnie wyrabiamy.

Z przygotowanej masy mięsnej formujemy kulki, rękami lub dwoma łyżkami.

Kulki rybne wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia na wierzch, następnie układamy w salaterce i dekorujemy ugotowaną marchewką.

Z przecedzonego wywaru rybnego, odlewamy 1 szklankę płynu, podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę, ilość żelatyny odpowiednia do zaleceń na opakowaniu.

Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do pozostałego wywaru, przyprawiamy solą i pieprzem, następnie zalewamy kulki rybne w salaterce.

Tak przygotowaną rybę odstawiamy do zastygnięcia najlepiej na całą noc.

Smacznego :)
Pulpety z karpia w galarecie
Pulpety z karpia w galarecie
Pulpety z karpia w galarecie
Pulpety z karpia w galarecie
Pulpety z karpia w galarecie