iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Karp w galarecie na słodko

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na świątecznym stole nie może w moim domu zabraknąć karpia w galarecie. Od wielu lat to do mnie należy przygotowanie go zgodnie z przepisem mojej babci, czyli na słodko, z dodatkiem wielu warzyw do wywaru. To nadaje rybie niesamowitego aromatu.

Karp w galarecie na słodko

Składniki:

Karp w galarecie na słodko

 

  • karp o wadze około 2 kg,
  • 1 szklanka rodzynek,
  • 1 szklanka śliwek suszonych,
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych,
  • 1/2 bulwy selera,
  • 1 cebula,
  • 1 por,
  • pęczek natki pietruszki,
  • pęczek natki kopru,
  • 2 marchewki średnie,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 2 listki laurowe,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 2 łyżki octu,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Karp w galarecie na słodko

ETAP 1:

Karpia patroszymy, odcinamy łeb i kroimy w dzwonka.

W dużym garnku gotujemy 4 litry wody, dodajemy łyżkę soli. Wrzucamy łeb karpia i pokrojone w kawałki marchewki, seler, korzeń pietruszki, por. Cebulę opiekamy na palniku i dodajemy do wywaru. Wrzucamy również listki, czosnek, natkę pietruszki i kopru. Gotujemy na małym ogniu 40 minut. Następnie ściśle układamy dzwonka karpia tak, aby się nie rozpadły podczas gotowania. Gotujemy przez 15 minut, wystawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia.

Gdy wywar z rybą są zimne to delikatnie łyżką cedzakową wyjmujemy na deskę do krojenia dzwonka karpia. Wywar przecedzamy, zagotowujemy, wrzucamy śliwki, migdały i rodzynki. Gotujemy wszystko przez 4 minuty. Następnie znów przecedzamy.

Śliwki, rodzynki i migdały odkładamy na chwilę. Natomiast w gorącym wywarze rozpuszczamy żelatynę, dodajemy ocet, w razie potrzeby solimy wywar. Karpia układamy na półmisku, zalewamy tężejącym wywarem. Dekorujemy suszonymi owocami i płatkami migdałowymi. Posypujemy natką pietruszki.

Chłodzimy kilka godzin.