Sposób przygotowania:
Karp w galarecie na słodkoETAP 1:
Karpia patroszymy, odcinamy łeb i kroimy w dzwonka.
W dużym garnku gotujemy 4 litry wody, dodajemy łyżkę soli. Wrzucamy łeb karpia i pokrojone w kawałki marchewki, seler, korzeń pietruszki, por. Cebulę opiekamy na palniku i dodajemy do wywaru. Wrzucamy również listki, czosnek, natkę pietruszki i kopru. Gotujemy na małym ogniu 40 minut. Następnie ściśle układamy dzwonka karpia tak, aby się nie rozpadły podczas gotowania. Gotujemy przez 15 minut, wystawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia.
Gdy wywar z rybą są zimne to delikatnie łyżką cedzakową wyjmujemy na deskę do krojenia dzwonka karpia. Wywar przecedzamy, zagotowujemy, wrzucamy śliwki, migdały i rodzynki. Gotujemy wszystko przez 4 minuty. Następnie znów przecedzamy.
Śliwki, rodzynki i migdały odkładamy na chwilę. Natomiast w gorącym wywarze rozpuszczamy żelatynę, dodajemy ocet, w razie potrzeby solimy wywar. Karpia układamy na półmisku, zalewamy tężejącym wywarem. Dekorujemy suszonymi owocami i płatkami migdałowymi. Posypujemy natką pietruszki.
Chłodzimy kilka godzin.