Sposób przygotowania:
Pasta all`Amatriciana
Na odrobinie oliwy przesmażamy przez chwilę pokrojoną papryczkę peperoncino. Kiedy z patelni zacznie unosić się jej zapach dodajemy pokrojone w kostkę podgardle.
Smażymy aż tłuszcz się wytopi i powstaną chrupiące skwarki. Skwarki przekładamy na talerzy a na patenie z tłuszczykiem dodajemy pozbawione skórki, pokrojone w kostkę pomidory –dodajemy wino i dusimy 10-15 minut pod przykryciem.
Następnie zdejmujemy pokrywkę i odprawujemy sos przez około 5 minut. W międzyczasie wstawiamy makaron i gotujemy go zgodnie ze wskazówkami producenta.
Do odparowanego sosu dodajemy skwarki, odcedzony makaron i starty ser pecorino – wszystko starannie mieszamy i serwujemy, smacznego ; )
Smażymy aż tłuszcz się wytopi i powstaną chrupiące skwarki. Skwarki przekładamy na talerzy a na patenie z tłuszczykiem dodajemy pozbawione skórki, pokrojone w kostkę pomidory –dodajemy wino i dusimy 10-15 minut pod przykryciem.
Następnie zdejmujemy pokrywkę i odprawujemy sos przez około 5 minut. W międzyczasie wstawiamy makaron i gotujemy go zgodnie ze wskazówkami producenta.
Do odparowanego sosu dodajemy skwarki, odcedzony makaron i starty ser pecorino – wszystko starannie mieszamy i serwujemy, smacznego ; )