Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pasta all`Amatriciana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeden z moich ulubionych przepisów 3 podstawowe składniki które tworzą przepyszną całość - spaghetti all` Amatriciana poleca się na obiad.

Pasta all`Amatriciana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasta all`Amatriciana

 

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 8 pomidorów
  • 100-150 gram podgardla wędzonego
  • 100 gram sera pecorino
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka białego wina
  • 1 papryczka peperoncino
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pasta all`Amatriciana
Na odrobinie oliwy przesmażamy przez chwilę pokrojoną papryczkę peperoncino. Kiedy z patelni zacznie unosić się jej zapach dodajemy pokrojone w kostkę podgardle.

Smażymy aż tłuszcz się wytopi i powstaną chrupiące skwarki. Skwarki przekładamy na talerzy a na patenie z tłuszczykiem dodajemy pozbawione skórki, pokrojone w kostkę pomidory –dodajemy wino i dusimy 10-15 minut pod przykryciem.

Następnie zdejmujemy pokrywkę i odprawujemy sos przez około 5 minut. W międzyczasie wstawiamy makaron i gotujemy go zgodnie ze wskazówkami producenta.

Do odparowanego sosu dodajemy skwarki, odcedzony makaron i starty ser pecorino – wszystko starannie mieszamy i serwujemy, smacznego ; ) 
Pasta all`Amatriciana
Podgardle wędzone kroimy w kostkę i przesmażamy je na patelni
Pasta all`Amatriciana
Skwarki przekładamy na talerzy a na patelnie dodajemy pomidory
Pasta all`Amatriciana
Ser pecorino ścieramy na tarce o drobnych oczkach
Pasta all`Amatriciana
Ugotowany makaron łączymy z sosem pomidorowym,, skwarkami i serem

Tagi:

danie makaron