Sposób przygotowania:
Wszechstronna pasta wielowarzywna
Papryki czerwone przekrawam po połowie. Pozbawiam pestek oraz gniazd nasiennych. Cebulę również kroję po połowie, ale nie obieram. Cukinię oraz bakłażany nakłuwam widelcem. Seler oraz marchewki obieram. Jeszcze tylko czosnek i warzywa są gotowe. Rozkładam je na blaszce. Z racji ilości były 2 blaszki: na jednej papryka i cebula żółta. Na drugiej bakłażany, cukinie, cebula czerwona oraz czosnek. Pierwszą blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i piekę około 40 minut. Gdy papryka zacznie się przypalać wyjmuję, a ją samą przekładam do miseczki i przykrywam. Dzięki temu łatwo pozbędziemy się skórki. Drugą blaszkę z bakłażanami piekę troszkę dłużej ale w niższej temperaturze. 50-60 minut w 170°C. Upieczone warzywa pozbywam skórek. Z cebul wybieram sam delikatny środek, wierzchnich warstw nie ruszając. Czosnek kruszę. Bakłażany i cukinię kroję po połowie i delikatnie wybieram sam miąższ. Marchewkę i seler kroję na mniejsze kawałki. Tak przygotowane warzywa siekam w robocie. Polecam nie siekać na gładką pastę, a zachować troszkę większe kawałki. Wsad jest gotowy. Pomidorom nacinam skórki i oparzam wrzątkiem. Obieram ze skórek. Drobno siekam i wrzucam na patelnię. Duszę pod przykryciem kilkanaście minut, aż zmiękną. Wtedy wrzucam wsad warzywny. Przyprawiam solą, cukrem, papryką wędzoną oraz dla ostrości: sosem habanero (można zastąpić ostrą papryką). Dodaję również posiekane suszone pomidory. Dolewam octu do smaku. Podgrzewam dosłownie 10 minut na koniec wsypując jeszcze suszoną bazylię. Tak przygotowana pasta jest gotowa do spożycia lub wekowania. Smacznego.Propozycja nr 1 – Orzeźwiające grzanki czosnkowe z pastą wielowarzywnąBagietkę kroimy na kromki grubości około 1,5 cm. Rozgrzewamy patelnię grillową. Wrzucamy kromki. Rumienimy z jednej strony i przewracamy. Podczas grillowania drugiej strony tą już zarumienioną nacieramy ząbkiem czosnku. Następnie dajemy odrobinę masła. Na usmażone kromki nakładamy po łyżeczce pasty wielowarzywnej. Koniecznie schłodzoną. Podajemy szybko, aby bagietki były ciepłe. Smacznego. Propozycja nr 2 – Aromatyczne rurki w sosie wielowarzywnymMakaron wrzucamy do sporej ilości osolonej wody. Gotujemy 2 minuty krócej niż w opisie na opakowaniu. Przekładamy na patelnię. Wlewamy łyżkę wody w której się gotował i dodajemy pastę wielowarzywną. Na dużym ogniu podgrzewamy nieprzerywając mieszania. Staramy się odparować jak największą część płynów. Podajemy koniecznie ze świeżą natką kolendry. Smacznego.Propozycja nr 3 – Syte spaghetti z miksem mięsno-warzywnymNa naoliwioną patelnię wrzucamy mięso mielone. Gdy zacznie puszczać soki podlewamy je winem. Redukujemy jego większość po czym dodajemy pastę wielowarzywną. Dokładnie mieszamy i smażymy do momentu wyparowania płynów i zagęszczenia sosu. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowanie. Ugotowany podajemy z przygotowanym sosem. Smacznego.