szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

pasta czosnkowo-bakłażanowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pasta bakłażanowo-czosnkowa z nutką chilli

pasta czosnkowo-bakłażanowa

Składniki:

pasta czosnkowo-bakłażanowa

 

Sposób przygotowania:

pasta czosnkowo-bakłażanowa
Bakłażany oczyścić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec do miękkości(około pół godziny), następnie wyjąć, lekko przestudzić, przekroić i wyjąc za pomocą łyżki miąższ. Ugnieść go widelcem. Papryczkę chilli oczyścić i wraz z obranymi ząbkami czosnku drobno posiekać. Cebulę obrać i również posiekać z natką i miętą. Dodać do miąższu z bakłażana, wymieszać, dodać oliwę i sok cytrynowy, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki. Podawać z pieczywem.