Sposób przygotowania:
Pasta z pieczonego bakłażana i fety
Bakłażana myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przecinamy wzdłuż na pół. Solimy, smarujemy wierzch oliwą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Z upieczonego bakłażana wydrążamy miąższ za pomocą łyżki i wrzucamy do rozdrabniacza. Dodajemy fetę i rozdrabniamy do momentu, aż powstanie jednolita pasta.
Przekładamy masę do miski i dodajemy suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Przyprawiamy pastę do smaku świeżo zmielonym pieprzem, papryką ostrą oraz szczyptą soli.
Przed podaniem schładzamy pastę w lodówce.
Z upieczonego bakłażana wydrążamy miąższ za pomocą łyżki i wrzucamy do rozdrabniacza. Dodajemy fetę i rozdrabniamy do momentu, aż powstanie jednolita pasta.
Przekładamy masę do miski i dodajemy suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Przyprawiamy pastę do smaku świeżo zmielonym pieprzem, papryką ostrą oraz szczyptą soli.
Przed podaniem schładzamy pastę w lodówce.
mocsłodkości
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki