Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Pasta z pieczonego bakłażana i fety

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wiosną warto wprowadzić do swojej diety więcej warzyw. Upieczony bakłażan to bardzo dobra baza do przygotowania zdrowej i smacznej pasty kanapkowej.

Pasta z pieczonego bakłażana i fety Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasta z pieczonego bakłażana i fety

 

Sposób przygotowania:

Pasta z pieczonego bakłażana i fety
Bakłażana myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przecinamy wzdłuż na pół. Solimy, smarujemy wierzch oliwą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Z upieczonego bakłażana wydrążamy miąższ za pomocą łyżki i wrzucamy do rozdrabniacza. Dodajemy fetę i rozdrabniamy do momentu, aż powstanie jednolita pasta.

Przekładamy masę do miski i dodajemy suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.

Przyprawiamy pastę do smaku świeżo zmielonym pieprzem, papryką ostrą oraz szczyptą soli.

Przed podaniem schładzamy pastę w lodówce.
Pasta z pieczonego bakłażana i fety
Wydrążamy miąższ bakłażana za pomocą łyżki i wrzucamy do rozdrabniacza.
Pasta z pieczonego bakłażana i fety
Dodajemy fetę i rozdrabniamy do momentu, aż powstanie jednolita pasta.
Pasta z pieczonego bakłażana i fety
Przekładamy masę do miski i dodajemy suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę.
Pasta z pieczonego bakłażana i fety
Przyprawiamy pastę do smaku świeżo zmielonym pieprzem, papryką ostrą oraz szczyptą soli.