Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

pasta jajeczna(2)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

to jeden z moich ulubionych dodatków do chleba

pasta jajeczna(2)

Składniki:

pasta jajeczna(2)

 

  • 3-4 jajka
  • 2-4 łyżki ostrego majonezu (najlepszy moim zdaniem jest Kielecki),
  • 1-2 łyżki masła,
  • przyprawy: sól, pieprz,
  • można dodać: ser żółty, 0,5 cebuli, 2 ząbki czosnku lub szczypiorek.

Sposób przygotowania:

pasta jajeczna(2)
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek Ja wszystkie składniki mieszam po prostu w misce siekającej blendera i doprawiam. ale jeśli nie macie blendera: jajka i ser żółty (jeśli go dodajemy) ścieramy na drobnych oczkach tarki, masło ucieramy na puch, dodajemy starte jajka, majonez, (ewentualnie pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty ser żółty lub posiekany szczypiorek) i doprawiamy, pastą można od razu smarować chlebek, ale ja lubię ją włożyć na kilkanaście minut do lodówki, żeby składniki "związały"' ale można też jeść od razu.