Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Pasta pomidorowa pikantna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis z książki Artura JabłońskiegoSmaczne Przetwory Domowe

Pasta pomidorowa pikantna

Składniki:

Pasta pomidorowa pikantna

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pasta pomidorowa pikantna
Włoszczyznę umyć i oczyścić, po czym utrzeć na tarce z małymi otworami. Obrać i bardzo drobno posiekać cebulę. Tak gotowe warzywa dokładnie zmieszać z przecierami i gotować na małym ogniu dotąd, aż masa zmniejszy objętość do ok. połowy objętości początko- wej. Przez ten czas nie zapominamy o mieszaniu masy. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany czosnek. Ugotowaną pastę przyprawiamy przygotowanymi przyprawami w takich proporcjach, aby uzyskać ocze- kiwany smak. Gotową masę umieszczamy w małych słoikach pasteryzując je przez ok. 15 minut.