olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Pasta przyprawowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

dosyć ostra pasta do chlebusia :)

Pasta przyprawowa

Składniki:

Pasta przyprawowa

 

  • 4 łyżeczki chili
  • 1łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 goździki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka utartej gałki muszkatołowej (jeśli ktoś nie ma, obejdzie się i bez niej)
  • 2 łyżki kolendry
  • 5 cebulek
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki cieniutko obranej skórki cytrynowej
  • 3 łyżki oliwy i 1 łyżeczka oliwy

Sposób przygotowania:

Pasta przyprawowa
Suche przyprawy prażymy ( w oleju) na patelni, a w tym czasie miksujemy lub ucieramy cebulę, zmiażdżony uprzednio czosnek, skórkę cytrynową i 3 łyżki oliwy. Podgrzane przyprawy mielimy w młynku i dodajemy do pasty. Wszystko jeszcze doskonale ucieramy, aż powstanie gładki krem. Wkładamy do słoika,zalewamy łyżką oliwy i gotowe :) można przechowywać przez kilka tygodni.