mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

SUPERPRZEPIS

Pasta Puttanesca

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wyraźnie aromatyczne i pikantne danie. Taki właśnie jest makaron puttanesca, którym można się zajadać bez końca

Pasta Puttanesca Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasta Puttanesca

 

  • 200 g makaronu (świderki)
  • 3 łyżki
  • 1 ząbek czosnku (obrany i posiekany)
  • ½ świeżej czerwonej chili bez nasion, posiekanej (może być suszona)
  • 400 g (1 puszka) krojonych pomidorów
  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego
  • 150 g (1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek)
  • 1 łyżka kaparów ze słoiczka
  • 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Pasta Puttanesca
Makaron gotuję w osolonym wrzątku al dente, odcedzam.
Sos: W rondelku rozgrzewam dwie łyżki oliwy, dodaję drobno posiekany czosnek i papryczkę chili. Smażę, aż warzywa lekko się zeszklą. Wtedy dodaję pomidory i całość gotuję na niewielkim ogniu. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i cukrem trzcinowym.
Po ok. 20 minutach gotowania dodaję kapary i pokrojone oliwki do rondla z sosem. Posypuję danie posiekaną natką pietruszki. Sos mieszam dokładnie w rondlu z ugotowanym makaronem, wykładam potrawę na talerze.
Pasta Puttanesca
Podsmażam posiekany drobno czosnek i papryczkę chili
Pasta Puttanesca
Do rondla dodaję pomidory krojone z puszki
Pasta Puttanesca
Po koniec gotowania dodaje oliwki i kapary
Pasta Puttanesca
Do sosu dodaję ugotowany makaron i mieszam