Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Boczek pieczony w Tahiti

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Boczek na obiad? Tak! Znalazłam przepis Nigelli Lawson i postanowiłam go wypróbować – boczek wyszedł soczysty, a jego chrupiąca skórka, to czysta poezja smaku, którą i Wam polecam.

Boczek pieczony w Tahiti

Składniki:

Boczek pieczony w Tahiti

 

  • 1,5-2 kg surowego boczku ze skórą (koniecznie ! )
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 4 łyżki pasty Tahiti
  • Sok z 1 cytryny
  • Sok z 1 limonki
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Boczek pieczony w Tahiti
Boczek myjemy, osuszamy i ostrym nożem nacinamy skórę tworząc kratkę.

Boczek lekko solimy. W naczyniu żaroodpornym mieszamy pastę sezamową z sosami sojowymi sokami z cytryny i limonki. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy boczek, ale tak, aby skóra boczku nie dotykała marynaty.

Mięso marynujemy przez noc w lodówce. Na dwie godziny przed pieczenie wyciągamy je z lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy boczek ( przykryty folią ) przez 2 godziny, następnie folię ściągamy piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i pieczemy boczek jeszcze 30-45 minut, aż do uzyskania bosko chrupiącej skórki.

Upieczony boczek odstawiamy na 15 minut, aby soki w mięsie się równomiernie rozłożyły, a później kroimy w plastry.

Boczek serwujemy z ryżem lub tłuczonymi ziemniakami wraz z sosem, który powstał w takcie pieczenia i ulubioną sałatką.