Sposób przygotowania:
Boczek pieczony w Tahiti
Boczek myjemy, osuszamy i ostrym nożem nacinamy skórę tworząc kratkę.
Boczek lekko solimy. W naczyniu żaroodpornym mieszamy pastę sezamową z sosami sojowymi sokami z cytryny i limonki. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy boczek, ale tak, aby skóra boczku nie dotykała marynaty.
Mięso marynujemy przez noc w lodówce. Na dwie godziny przed pieczenie wyciągamy je z lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy boczek ( przykryty folią ) przez 2 godziny, następnie folię ściągamy piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i pieczemy boczek jeszcze 30-45 minut, aż do uzyskania bosko chrupiącej skórki.
Upieczony boczek odstawiamy na 15 minut, aby soki w mięsie się równomiernie rozłożyły, a później kroimy w plastry.
Boczek serwujemy z ryżem lub tłuczonymi ziemniakami wraz z sosem, który powstał w takcie pieczenia i ulubioną sałatką.
Boczek lekko solimy. W naczyniu żaroodpornym mieszamy pastę sezamową z sosami sojowymi sokami z cytryny i limonki. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy boczek, ale tak, aby skóra boczku nie dotykała marynaty.
Mięso marynujemy przez noc w lodówce. Na dwie godziny przed pieczenie wyciągamy je z lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy boczek ( przykryty folią ) przez 2 godziny, następnie folię ściągamy piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i pieczemy boczek jeszcze 30-45 minut, aż do uzyskania bosko chrupiącej skórki.
Upieczony boczek odstawiamy na 15 minut, aby soki w mięsie się równomiernie rozłożyły, a później kroimy w plastry.
Boczek serwujemy z ryżem lub tłuczonymi ziemniakami wraz z sosem, który powstał w takcie pieczenia i ulubioną sałatką.
smokii
misia5
Polpal