Sposób przygotowania:
Ziemniaczane różyczkiPrzygotowanie różyczek
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Następnie jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać do nich masło i jogurt. Przyprawić do smaku przyprawą do ziemniaków, papryką, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Potem przestudzić. Oddzielić białka od żółtek. Dodać żółtka i wymieszać. Z białek ubić na sztywno pianę. Delikatnie wymieszać łyżką z ziemniakami. Powstałą masę przełożyć do szprycy i wyciskać na blaszce różyczki.
Zapiekanie
Blaszkę włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Zapiekać ok. 15 minut, aż uzyskają ładny, złotawy kolor. Po upieczeniu można posypać słodką lub ostrą papryką .