szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Ziemniaczane różyczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzieci zawsze lubią puree. Postanowiłam zrobić im niespodziankę i przygotować pyszne i ładnie wyglądające różyczki ziemniaczane.

Ziemniaczane różyczki

Składniki:

Ziemniaczane różyczki

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane różyczki

Przygotowanie różyczek

Ziemniaczane różyczki
Różyczki z ziemniaków przed wstawieniem do piekarnika.

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Następnie jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać do nich masło i jogurt. Przyprawić do smaku przyprawą do ziemniaków, papryką, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Potem przestudzić. Oddzielić białka od żółtek. Dodać żółtka i wymieszać. Z białek ubić na sztywno pianę. Delikatnie wymieszać łyżką z ziemniakami. Powstałą masę przełożyć do szprycy i wyciskać na blaszce różyczki.

Zapiekanie

Ziemniaczane różyczki
Po wyjęciu z piekarnika powinny mieć ładny, złoty kolor.

Blaszkę włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Zapiekać ok. 15 minut, aż uzyskają ładny, złotawy kolor. Po upieczeniu można posypać słodką lub ostrą papryką .