peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Pasta twarogowo-tuńczykowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna pasta kanapkowa z twarogu i tuńczyka, z chrupiącą papryką - świetna na śniadanie lub kolację.

Pasta  twarogowo-tuńczykowa

Składniki:

Pasta twarogowo-tuńczykowa

 

  • 200g twarogu półtłustego
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (185g)
  • 3 jaja
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ogórek konserwowy
  • 3 łyżeczki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
  • natka pietruszki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Pasta twarogowo-tuńczykowa
Tuńczyka odsączamy. Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i drobno siekamy. Twaróg rozgniatamy mieszając z masłem, musztardą i mieloną papryką. Dodajemy tuńczyka i posiekane jaja - mieszamy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, cebulę obieramy, razem z ogórkiem kroimy w drobną kostkę. Posiekane składniki dodajemy do twarogu z tuńczykiem, doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki - mieszamy do połączenia się składników. Podajemy z pieczywem tradycyjnym bądź chrupkim.