cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Pasta z avocado na grzankach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Doskonała,aromatyczna ,o delikatnej konsystencji pasta przygotowana wywodząca się z kuchni meksykańskiej

Pasta z avocado na grzankach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasta z avocado na grzankach

 

  • 1 dojrzały owoc avocado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 pomidor
  • mały kawałeczek papryczki chili
  • kilka liści świeżej kolendry lub szczypta mielonej
  • sok z 1/2 cytryny/lub limonki/
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska do smaku
  • pieprz świeżo zmielony
  • mała ciabatta/lub bułka wrocławska/
  • oliwa do skropienia grzanek

Sposób przygotowania:

Pasta z avocado na grzankach
Avocado obrać, przekroić wzdłuż na połówki, usunąć pestkę. Powierzchnię miąższu naciąć nożem tworząc kratkę. Przy pomocy łyżeczki wyjąć miąższ ,umieścić go w miseczce i dokładnie rozgnieść widelcem. Skropić sokiem z cytryny. Pomidor obrać ze skórki ,usunąć pestki i pokroić w drobniutką kosteczę ,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek ,drobno pokrojoną cebulkę, papryczkę/bez pestek/,kolendrę. Połączyć z avocado, dodać oliwę, doprawić do smaku solą , pieprzem i dokładnie wymieszać. Bułkę pokroić,skropić oliwą i wstawić do piekarnika/180 st/ na ok.10 min. Gotowe grzanki ułożyć na półmisku i na każdą nakładać pastę.
Pasta z avocado na grzankach
Miąższ avocado przełożyć do miseczki i skropić cytryną
Pasta z avocado na grzankach
Avocado rozgnieść ,połączyć z pozostałymi składnikami
Pasta z avocado na grzankach
Pokrojoną bułkę skropić oliwą i wstawić do piekarnika
Pasta z avocado na grzankach
Gotowe grzanki podawać z dodatkiem przygotowanej pasty