SUPERPRZEPIS

Miruna na puree z pieczonej dyni hokkaido

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Miruna na puree z pieczonej dyni hokkaido Więcej zdjęć (5)

Piekłam już dynię na pikantnie i robiłam z niej zupę, frytki lub kluski .Tym razem robię z niej puree.

Składniki:

Miruna na puree z pieczonej dyni hokkaido

 

 

Sposób przygotowania:

Miruna na puree z pieczonej dyni hokkaido


Mirunę opłukać i osuszyć. Ułożyć w głębszym pojemniku i polać sokiem z cytryny. Zostawić na 10 minut. Przekroić dynię na pół. Usunąć pestki i miąższ. Pokroić na ósemki. Odciąć skórę ( cienko). Pokroić w kostkę. Ułożyć kawałki dyni w pojemniku frytownicy ActiFry .Skropić olejem. Posolić , posypać grubo mielonym pieprzem. Piec 30 minut.

Rybę osuszyć z soku cytrynowego. Posolić i posypać pieprzem. Oprószyć mąką.

Usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple( np. zawinąć w folię spożywczą). Miękką dynię wyjąć i przełożyć do malaksera. Wrzucić masło i zmiksować na puree. Doprawić na pikantnie . Podawać układając na puree usmażoną rybę.



* Obrałam i upiekłam całą dynię. Połowę puree użyłam do ryby , a z drugiej połówki zrobię jutro zupę dyniową.



** Z całego filetu miruny wykroiłam 2 porcje na dziś na obiad - resztę usmażyłam obok i zrobię pastę rybną z jajkiem do chleba  
Miruna na puree z pieczonej dyni hokkaido
Filet z miruny zalac sokiem z cytryny i zostawic na 10 minut
Miruna na puree z pieczonej dyni hokkaido
Z przekrojonej dyni usunąć miąższ i pestki- odciąć skórę i po pokrojeniu piec skropioną olejem-posoloną i posypaną pieprzem
Miruna na puree z pieczonej dyni hokkaido
Upieczoną dynię zmiksować z masłem-doprawić do smaku
Miruna na puree z pieczonej dyni hokkaido
Mirunę podzieloną na porcje osuszyć -posolić -posypać pieprzem i oprószyć mąką i usmażyć na rumiano