Sposób przygotowania:
Miruna na puree z pieczonej dyni hokkaidoMirunę opłukać i osuszyć. Ułożyć w głębszym pojemniku i polać sokiem z cytryny. Zostawić na 10 minut. Przekroić dynię na pół. Usunąć pestki i miąższ. Pokroić na ósemki. Odciąć skórę ( cienko). Pokroić w kostkę. Ułożyć kawałki dyni w pojemniku frytownicy ActiFry .Skropić olejem. Posolić , posypać grubo mielonym pieprzem. Piec 30 minut.
Rybę osuszyć z soku cytrynowego. Posolić i posypać pieprzem. Oprószyć mąką.
Usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple( np. zawinąć w folię spożywczą). Miękką dynię wyjąć i przełożyć do malaksera. Wrzucić masło i zmiksować na puree. Doprawić na pikantnie . Podawać układając na puree usmażoną rybę.
* Obrałam i upiekłam całą dynię. Połowę puree użyłam do ryby , a z drugiej połówki zrobię jutro zupę dyniową.
** Z całego filetu miruny wykroiłam 2 porcje na dziś na obiad - resztę usmażyłam obok i zrobię pastę rybną z jajkiem do chleba