kretka170

kretka170

Kucharz
[Przepisów: 22]

Pasta z grzybów w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przepyszna pasta na chlebek, do zapiekanek , rozpływa się w ustach :)

Pasta z grzybów w pomidorach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pasta z grzybów w pomidorach

 

  • 2,5 litra ugotowanych i skręconych ( na grubym sitku) grzybów
  • 80 dag cebuli
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 szklanki octu
  • 1 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 słoiczki koncentratu pomidorowego po 190g
  • 1 szklanka keczupu

Sposób przygotowania:

Pasta z grzybów w pomidorach
Cebule poszatkować i udusić w jednej szklance oleju. Ocet, wodę, cukier, sól, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie i liść laurowy zagotować. Następnie po ugotowaniu przecedzić. Cebulę, wywar i pozostałe składniki dodać do grzybów. wszystko razem wymieszać i dusić pod przykryciem około 5 minut w garnku. Można doprawić jak ktoś lubi ostrzejsze jeszcze papryką. Przełożyć do słoików. w dużym garnku zagotowujemy wodę ( na spód garnka kładziemy szmatkę i zalewamy wodą). Jak woda się zagotuje wkładamy słoiki. 15 min. gotujemy mały słoik ( od zagotowania). 30 min. duzy słoik.
Pasta z grzybów w pomidorach
Etap 1
Pasta z grzybów w pomidorach
Etap 2