Książka Kucharska: Przekąski w śródziemnomorskim stylu

Pasta z wątróbki drobiowej z kaparami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cebulę obrać, na rozgrzaną patelnie wlać oliwy, podsmażyć cebulkę i wątróbki. Gdy cebula się zeszkli wlać wino, odparować alkohol.

Pasta z wątróbki drobiowej z kaparami

Składniki:

Pasta z wątróbki drobiowej z kaparami

 

  • 500 g wątróbek drobiowych;
  • 2 cebule;
  • 3 kieliszki czerwonego wina Marsala lub innego włoskiego słodkiego, aromatycznego wina;
  • 10 filecików anchois;
  • 6 łyżek oliwy z oliwek;
  • 5 łyżek masła;
  • sól, pieprz
  • gałązki świeżego majeranku

Sposób przygotowania:

Pasta z wątróbki drobiowej z kaparami
Cebulę obrać, na rozgrzaną patelnie wlać oliwy, podsmażyć cebulkę i wątróbki. Gdy cebula się zeszkli wlać wino, odparować alkohol, przykryć i dusić przez 15 minut, na koniec dołożyć masło. Zdjąć z ognia, ostudzić, rozdrobnić mięso nożem i zmielić robotem. Do masy dodać kapary, posiekane w kostkę anchois. Pastą smarować pieczywo i podawać przybrane świeżymi listkami majeranku. Do smarowania pieczywa