Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pasta ze smażonej miruny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

W zasadzie powinnam napisać pasta z okrawków które zostają przy filetowaniu lub kawałków miruny usmażonej, który został z obiadu.

Pasta ze smażonej miruny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasta ze smażonej miruny

 

  • 10 dag filetu z miruny
  • sól
  • pieprz
  • mąka do oprószenia
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia
  • 1 jajko na twardo
  • 3 łyżeczki majonezu
  • pieprz mielony
  • 1 mała szalotka
  • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
  • 3 płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego

 

Sposób przygotowania:

Pasta ze smażonej miruny
Kawałki ryby skropić sokiem z cytryny. Osuszyć . Posolić , posypać pieprzem , oprószyć mąką. Usmażyć na rumiano. Zdjąć z patelni i ostudzić. Wystudzone kawałki usmażonej miruny rozdrobnić . Sprawdzić czy na pewno nie ma w nich ości. Jajko na twardo obrać ze skorupki. Cebulkę pokroić bardzo drobno . Zmiksować pstrąga, jajko, cebulę, majonez i koncentrat. Doprawić do smaku mielonym pieprzem. Podawać na razowym pieczywie lub krakersach posypaną usiekanym drobno szczypiorkiem. * Jeśli mamy kawałki usmażonej ryby ( tylko oprószanej mąką) to unikamy całego zachodu ze smażeniem - nie potrzeba nam wtedy soku z cytryny, oleju , mąki
Pasta ze smażonej miruny
Kawałki filetu z miruny posolić i posypać pieprzem i obtoczyć mąką
Pasta ze smażonej miruny
Rybę usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju
Pasta ze smażonej miruny
Zmiksować usmażoną rybę - jajko na twardo-cebulkę- majonez -koncentrat i przyprawy
Pasta ze smażonej miruny
Pastę doprawić do smaku i odstawić do lodówki by odstała i by smaki się przegryzły