Pasta ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosta pasta ze szpinakiem

Pasta ze szpinakiem

Składniki:

Pasta ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Pasta ze szpinakiem
Szpinak myjemy, obcinamy łodyżki, suszymy ściereczką. Goudę trzemy na tarce o małych oczkach, gorgonzolę kruszymy na małe kawałki. Makaron na jaki Wam przyjdzie ochota gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu(ja trzymam makaron w wodzie krócej o 2-3 min. aby był bardziej jędrny). Na patelni z wysokim brzegiem rozgrzewamy dwie łyżki masła, wrzucamy szpinak. Dodajemy łyżeczkę soli i dwie łyżeczki pieprzu, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, mieszamy. Smażymy na średnim ogniu ok.4 minut, aż liście staną się miękkie. Wlewamy całe małe opakowanie śmietany 18% i ponownie mieszamy. Po upływie 3 min. dodajemy sery i czekamy, aż się rozpuszczą. Wbijamy jajko, mieszamy dopóki się nie zetnie. Polewamy sosem makaron, ewentualnie dodajemy go na patelnię ze szpinakiem i mieszamy, aby go oblepić dokładnie sosem. Gotowe!