kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Pasztecik domowej roboty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pasztet domowej roboty jest najlepszy

Pasztecik domowej roboty

Składniki:

Pasztecik domowej roboty

 

  • 1 kg wątroba z indyka lub drobiu
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • sezam
  • 0,5 łyżeczki soli

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztecik domowej roboty

Wątrobę ugotoać na miękko i po ugotowaniu odsączyć ( z wody
po wątrobie polecam zrobić zupę, przepis w moich przepisach). Osobno ugotować
marchew, pietruszkę i cebulę. Wszystkie składniki dobrze wystudzić, tak by były
zimne. Następnie wszystko razem zemleć (ja do tego używam blendera) i dodać i
łyżke masła wraz z solą i pieprzem. Jak jest wszystko wymieszane wyłożyć na
pergamin i łyżką rozprowadzić na prostokąt szer.ok 25 cm. Przez środek lub po
całości pasztetu posmarować ok 0,5 cm masłem czosnkowym (dostępny w moich
przepisach) należy pamiętać że masło musi być bardzomiękkie, aby nam się po
pasztecie dobrze smarowało. Następnie łapiemy za jeden brzeg pasztetu i
zaczynamy zawijać ( jak roladę), na drugim końcu
posyp pasztet sezamem i lekko dociśnij. Wstawiamy na noc do lodówki aby
stężał.

Gotowe. Polecam jako zdrowy pasztet :)


Smacznego


Tagi:

indyk