Sposób przygotowania:
Pasztecik domowej robotyWątrobę ugotoać na miękko i po ugotowaniu odsączyć ( z wody
po wątrobie polecam zrobić zupę, przepis w moich przepisach). Osobno ugotować
marchew, pietruszkę i cebulę. Wszystkie składniki dobrze wystudzić, tak by były
zimne. Następnie wszystko razem zemleć (ja do tego używam blendera) i dodać i
łyżke masła wraz z solą i pieprzem. Jak jest wszystko wymieszane wyłożyć na
pergamin i łyżką rozprowadzić na prostokąt szer.ok 25 cm. Przez środek lub po
całości pasztetu posmarować ok 0,5 cm masłem czosnkowym (dostępny w moich
przepisach) należy pamiętać że masło musi być bardzomiękkie, aby nam się po
pasztecie dobrze smarowało. Następnie łapiemy za jeden brzeg pasztetu i
zaczynamy zawijać ( jak roladę), na drugim końcu
posyp pasztet sezamem i lekko dociśnij. Wstawiamy na noc do lodówki aby
stężał.
Gotowe. Polecam jako zdrowy pasztet :)
Smacznego