altac

altac

Kucharz
[Przepisów: 13]

Paszteciki alki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny dodatek do barszczy czerwonego

Paszteciki alki

Składniki:

Paszteciki alki

 

  • 3 szkl. maki
  • szkl. kwaśnej śmietany
  • margaryna
  • Farsz:
  • kg pieczarek
  • 3 cebule
  • 1/2 łyzki smalcu
  • szklanka wody
  • sól, pieprz, maga do smaku
  • dodatkowo:
  • żółtko

Sposób przygotowania:

Paszteciki alki
Z mąki, śmietany i margaryny zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Pieczarki zetrzeć na grubym tarku. Cebule skroić do garnka, dodać smalec i podlać wodą, żeby się cebula wydusiła. dodać soli, wsypać pieczarki, podusić, by nie było wody, dodać pieprzu, magi i wystudzić. Nadziewać ciasto i formować w trójkąciki. Gotowe posmarować rozkłóconym zółtkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku na jasno brązowy kolor. Podawać np. z barszczem czerwonym.