Sposób przygotowania:
Paszteciki wegańskie z cieciorką.
Do miseczki wlewamy wodę, dodajemy cukier, pokruszone drożdże i pół szklanki mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodajemy pozostałe składniki ciasta (zakwas,mąkę pszenną i pełnoziarnistą,sól) - wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Na 2 łyżkach oliwy szklimy drobno posiekaną cebulkę, dodajemy czosnek. Zestawiamy z ognia, dodajemy cieciorkę i pozostała oliwę - miksujemy razem na gładką masę. Tak powstałą pastę do nadziewania doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Posypując mąką rozwałkowujemy ciasto, kroimy je na prostokąty. Nadziewamy ciasto pastą z cieciorki, zlepiamy brzegi i układamy na blaszce. Pozostawiamy paszteciki do wyrośnięcia (ok 15 minut), smarujemy je oliwą lub posłodzoną wodą i pieczemy na złocisty kolor. Podawajemy je jeszcze ciepłe do wegańskiego barszczu.