Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Paszteciki z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Farsz, jaki pozostał mi po przygotowaniu pierogów z kapustą i grzybami, postanowiłam wykorzystać do pasztecików z ciasta francuskiego. Można je podać np. do wigilijnego barszczu.

Paszteciki z kapustą i grzybami

Składniki:

Paszteciki z kapustą i grzybami

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 30-40 dag kapusty kiszonej
  • 1-2 garście suszonych grzybów leśnych
  • listek laurowy
  • ziele angielskie - 2-3 ziarna
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cebula
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • jajko

Sposób przygotowania:

Paszteciki z kapustą i grzybami

ETAP 1:

Paszteciki z kapustą i grzybami
Farsz do pasztecików to kapusta z suszonymi grzybami leśnymi

Grzyby namaczamy przez min. godzinę. Następnie gotujemy je do miękkości w wodzie, w której się moczyły.

Cebulę kroimy w kostkę, smażymy.

Kapustę przepłukujemy, odciskamy, kroimy. Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Kapustę zalewamy wodą , dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, marchewkę i pietruszkę, dusimy ok. 40 minut.

Odlewamy wodę, wyrzucamy listek laurowy i ziele angielskie. Dodajemy grzyby i cebulę.

Doprawiamy do smaku.

ETAP 2:

Paszteciki z kapustą i grzybami
Z ciasta francuskiego wycinamy dowolne kształty, np. dzwoneczki

Ciasto francuskie rozwijamy, lekko rozwałkowujemy, wycinamy za pomocą foremek dowolne wzory - u mnie dzwoneczki i gwiazdki.

ETAP 3:

Paszteciki z kapustą i grzybami
Na połowie wyciętych kawałków ciasta układamy farsz

Na połowie wyciętych kawałków ciasta układamy farsz.

Przykrywamy je drugim kawałkiem ciasta o tym samym kształcie, dokładnie zlepiamy brzegi.

ETAP 4:

Paszteciki z kapustą i grzybami
Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy

Zlepione paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy wierzch jajkiem.

Pieczemy ok. 12 minut w 200 st. C

Paszteciki dobrze smakują i na ciepło, i na zimno.