Sposób przygotowania:
Paszteciki z kapustą i grzybamiETAP 1:
Grzyby namaczamy przez min. godzinę. Następnie gotujemy je do miękkości w wodzie, w której się moczyły.
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy.
Kapustę przepłukujemy, odciskamy, kroimy. Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Kapustę zalewamy wodą , dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, marchewkę i pietruszkę, dusimy ok. 40 minut.
Odlewamy wodę, wyrzucamy listek laurowy i ziele angielskie. Dodajemy grzyby i cebulę.
Doprawiamy do smaku.
ETAP 2:
Ciasto francuskie rozwijamy, lekko rozwałkowujemy, wycinamy za pomocą foremek dowolne wzory - u mnie dzwoneczki i gwiazdki.
ETAP 3:
Na połowie wyciętych kawałków ciasta układamy farsz.
Przykrywamy je drugim kawałkiem ciasta o tym samym kształcie, dokładnie zlepiamy brzegi.
ETAP 4:
Zlepione paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy wierzch jajkiem.
Pieczemy ok. 12 minut w 200 st. C
Paszteciki dobrze smakują i na ciepło, i na zimno.